27 Ιουλ. 2016

Εργομετρικά τεστ στην Νίκη Μεσημερίου

Χθες, Τρίτη 26 Ιουλ η ομάδα της Νίκης Μεσημερίου πραγματοποίησε εργομετρικά τεστ στο πλαίσιο της προετοιμασίας της ομάδας για την νέα αγωνιστική σεζόν.

Τα τεστ πραγματοποιήθηκαν στους χώρους του δημοτικού γηπέδου Μεσημερίου υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση του πρώην ποδοσφαιριστή της ομάδας Δημήτριο Κύρκο, τον οποίο ευχαριστεί θερμά η διοίκηση του συλλόγου.

Τα τεστ αυτά είναι βασικό κομμάτι της προετοιμασίας των ποδοσφαιριστών, καθώς αποτελούν εργαλεία στα χέρια των προπονητών και βοηθούν στη μεγιστοποίηση της απόδοσης κάθε ποδοσφαιριστή, αλλά και στην προστασία της υγείας του.

Ενέργειες σαν και αυτή, που μπορεί να μοιάζουν περιττές, είναι για το προπονητικό team και τη διοίκηση της Νίκης απαραίτητες προκειμένου τα οφέλη της σύγχρονης προπονητικής να αποτυπώνονται στην εξέλιξη των ποδοσφαιριστών.

Μέσω των εργομετρικών μετρήσεων οι προπονητές που διαθέτουν την κατάλληλη εμπειρία, βλέπουν με ακρίβεια τις ενεργειακές δαπάνες, τι ποσοστό δηλαδή πρωτεϊνών, υδατανθράκων, και λιπών καταναλώνει ο οργανισμός, σε διάφορα επίπεδα έντασης της εκγύμνασης.

Έτσι εντοπίζονται οι αδυναμίες κάθε ποδοσφαιριστή και μπορεί να φτιαχτεί ένα προσωπικό ασκησιολόγιο, ώστε να αυξηθούν οι επιδόσεις και- το σημαντικότερο- να αποφευχθούν οι τραυματισμοί.

Με αυτήν την νοοτροπία επαγγελματισμού άλλωστε, μεταξύ άλλων, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα η Νίκη βρέθηκε να είναι μία από τις σημαντικές δυνάμεις στο χώρο του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου στην Μακεδονία και αποτελεί πλέον διαφήμιση για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Κάποια πράγματα δεν είναι τυχαία. 

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Δημήτριου Κύρκου, Καθηγητή Φυσικής Αγωγής Α.Π.Θ. και Προπονητή Φυσικής Κατάστασης στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας (www.nikimeshmeriou.com):

«Σήμερα (26.7.16) ολοκληρώσαμε τις εργομετρικές δοκιμασίες στο γήπεδο της Νίκης Μεσημερίου.

Πέρα από τα σωματοδομικά χαρακτηριστικά των ποδοσφαιριστών που μετρήθηκαν (βάρος, ύψος, % σωματικού λίπους) αξιολογήσαμε και τις φυσικές ικανότητες των ποδοσφαιριστών (καρδιοαναπνευστική αντοχή, δύναμη, ευλυγισία, ταχύτητα, ευκινησία Τ-ΤΕΣΤ, αλτική ικανότητα).

Οι εργομετρικές δοκιμασίες αποτελούν ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο οφείλει κάθε προπονητικό team να έχει στη διάθεσή του καθώς μέσω αυτού παρέχονται όλες οι απαραίτητες πληροφορίες τόσο για τα δυνατά χαρακτηριστικά όσο και για τις αδυναμίες κάθε παίχτη. Βάσει των πληροφοριών αυτών, το προπονητικό team  μπορεί εν συνεχεία να βελτιώσει τις όποιες αδυναμίες των παιχτών, ενώ παράλληλα να ισορροπήσει τα ατομικά τους χαρακτηριστικά σύμφωνα με τις φυσικές απαιτήσεις των θέσεων τους».